Tyveri og sikkerhet: Bobil og Campingvogn på ferie

Bobil / Campingvogn : Tyveri og Innbrudd

Innbrudd i bobiler, Tyveri fra bobiler

Bobilferie i Europe

De fleste bobiltyverier i Europa er av den “enkle” varianten som sjelden involverer overfall fordi tyveen ønsker ikke en konfrontasjon.

Tyveri fra bobiler og campingvogner forekommer ofte i Spania, Øst-Europa og Sør-Italia. Uansett hvor du er, overlater ikke noe av verdi i bobilen.  La hanskerommet stå åpent og tømt. Det er lurt å ha en fastmontert safe i bobilen. Ikke la noe av verdi ligge synlig, ta det helst med deg men er ikke dette mulig så ikke la det være synlig fra vinduene. Hvis du kjører bobil inni større byer så parker gjerne foran banker eller ambassader hvor sikkerheten er større, prøv gjerne å finne en bevoktet parkeringsplass. Det er bedre å betale litt ekstra for en bevoktet parkering enn å ha innbrudd i bilen.

Noen tyver kan være mer aggressive enn de jeg har nevnt så langt.  Hold bobilens dører låst når du kjører, og holde bobilen i gir ved en stopp.  Hvis noen peker på dekkene som om indikerer at dekkene er flate så ikke gå ut for å sjekke dette, du er sannsynligvis iferd med å bli lurt. Hvis noen dunker borti deg så ikke stop og gå utav bobilen. Kjør til et godt opplyst og befolket sted før du går ut av bobilen. Vær alltid skeptisk til et tilbud om veihjelp av andre enn en uniformert politimann eller sivil vakt. Vær også skeptisk til andre bilister som ser ut til å ha behov for hjelp fra deg, dette er også en vanlig metode for å tiltrekke seg oppmerksomhet slik at de kan rane deg. Jeg har også hørt om tyver som har vert utkledd som politimenn for å få bilister til å stoppe. Det kan være vanskelig å ikke stoppe for noen du tror er politiet men vær oppmerksom på omgivelsene rundt før du stopper.

Med et NX- alarmsystem får du den ultimate beskyttelse av din bobil eller campingvogn. Alarmsystemet er en tyveri-, gass- og røykalarm samlet i én og samme alarmpakke. Alarmsystemet er markedets mest komplette system bestående av et kontrollpanel, gulvsensor og en sentralenhet med mulighet for tilkobling av flere tilbehørsdeler. Alarmsystemet har innebygd GSM-sender og GPS-mottaker som brukes av den innebygde NX Buddy tjeneste som du tilkobler via din smarttelefon, og som bl.a. gjør det mulig å få en alarmvarsling direkte på din smartphone samt GPS-sporing av ditt kjøretøy i tilfelle av tyveri. Alarmen er kompatibel med alle trådløse NX-5 sensorer.

Innbrudd i bobiler, campingvogn Norge, Sverige og Danmark.

Forsikringsselskap i Sverige har sendt ut en advarsel om at tjuver har begynt med en ny måte for å stjele i fra parkerte bobiler, de blokkerer nøkkelsignalet til bobilen. Når du tror du har låst, dvs når du ser lysene blinker, så har du det ikke allikevel.

Denne utvikiklingen brer seg både i Norge, Sverige og Danmark. Tyvene bruker en liten elektronisk sender som blokkerer låsesignalet fra bobilens fjernkontroll. Når du har gått ut av synsfeltet til tyvene, kan de bare spasere rett inn i bobilen og ta med seg det de ønsker.

Av denne grunn kan du tenke deg om og forhindre nesten all potensiell kriminalitet. For eksempel må du ikke la noen se ditt kredittkorttnummer eller koder til dette.  Ikke la noen ta med seg kortet ditt når du besøker restauranter eller butikker, ha tilsyn med det hele tiden. Gjennomgå alle kvitteringer før du signerer dem og vær forsiktig med hvor du oppbevarer kvitteringer, de inneholder også ditt kortnummer.

Minibanker

Når du er på tur så ikke vift for mye med pengene dine eller oppfør deg for mye som en turist. Det er uvitende utlendinger med mye penger som er det beste målet for kriminalitet. Vær forsiktig når du gjør dine ting i banker, i minibanker eller ved veksling i boder. Legg merke til mennesker rundt deg. Prøv å blande deg inn og se ut som du vet hva du gjør. Hvis du har en skulderveske så ha stroppen over på motsatt side av der hvor vesken henger. Vær forsiktig ved overfylte steder som de rundt gateartister, tunnelbaner og busser. Lommetyver elsker folkemengder, spesielt folkemengder med turister. Pass på når du er på stranden.  Hvis flere personer nærmer seg deg og den ene snakker til deg mens de andre svirrer rundt, bør du være i alarmberedskap.Taleren prøver kanskje å distrahere deg mens den andre personenestjeler fra deg.  Sov aldri ute med noe verdifult ved siden av deg.Faren for tyveri er ikke så stor at du bør endre din reiseplan, bare vær smart.

Jo lenger sør du drar jo mer må du passe på dine eiendeler. Vokt dere for unge landstrykere, også barn, som går rundt og stjeler fra folks lommer og eventuelle løse gjenstander. Barn og voksne jobber ofte sammen.

Tyver er ofte bare ute etter kash og vil dumpe lommeboka di når de har fått tak i dette. Ha derfor navn og telefonnummer i lommeboka slik at de som finner lommeboka eventuelt kan ringe deg og du får tilbake lommebok med kort og diverse.
Tross alle disse advarslene er det ingen grunn til ikke å kjøre nedover Europa, det gjelder om bare å tenke seg om. Svært mange bobiler er på farten og de færreste blir noensinne ranet eller frastjålet noe.

Pengetips i ferien:

1. Ta med både kredittkort og Visa-bankkort.

2. Bruk kredittkortet til varekjøp og Visa-bankkort til minibankuttak.

3. Bruk kredittkort når du sjekker inn på hoteller og når du henter leiebilen. Da låses nemlig et beløp på kontoen din.

4. Sjekk saldo på kontoen før du drar utenlands. Kun norske banker kan gi opplysninger om saldoen på din konto.

5. Ta med noen kontanter, men pass på griske vekslingskontorer og lommetyver.

6. Skjul inntasting av koden når du er i minibanken.

7. Ikke oppbevar kort og kode sammen.

8. Ikke legg igjen kortet på barer eller serveringssteder.

9. For sperring av kort, ring Bankenes Meldingstjeneste +47 22 21 40 55.

Pengetips i ferien: kilde: backpacker.no
Annonser:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.