Trygg kjøring av bobiler

Sikker kjøring av bobil

Bobil Tips og Råd

Kjøring av bobiler

Denne artikkelen er laget for sikker kjøring av bobil, men eiere av andre større biler vil også finne noen nyttige tips her.

Kjøring med en stor bobil er ikke nødvendigvis en vanskelig oppgave. Med litt planlegging og forberedelse vil folk flest ha små problemer. Det største problemet for nykommere er de små tingene som folk flest ikke er klar over og ikke tenker så mye på. Her kommer noen tips for sikker kjøring.

Før du skal ut og kjøre bobilen

Bobilen skal være i god mekanisk stand når den er klar for reise. En rask sjekk av olje, kjølevæske, dekktrykk, etc. kan være uvurderlig, spesielt etter en lang vinterlagring. Utover normal sjekk som du også foretar på din familiebil er det noen andre kontrollpunkter som er spesielt for bobiler.

Er TV-antenner eller parabolantenner klargjort for å reise?
Er alle utvendige dører og luker lukket og låst?
Er alle markiser rullet?

Er alle fotstøtter tatt inn?
Er området ryddet opp? Ingen leker under eller rundt bilen?

Er trappene inne? Electriske trinn på bobiler kan automatisk trekkes inn når motoren er slått på, men andre er manuelt foldet.
Er alle ledninger, slanger, etc.plugget ut og lagret?

Er alle interiørskap lukket og låst?
Er kjøleskapsdøren lukket og låst? Mange av disse enhetene har en spesiell lås for kjøring.
Er alle løse objekter rundt i bodelen sikret?
Er bobienl overbelastet? Med den store mengden av tilgjengelig plass er det lett å overbelaste en bobil eller tilhenger, slik at vekten overstiger det produsentene anbefaler som maksimal vekt.
Hvis nødvendig tøm spillvannstank før du reiser.
Er inngangsdør sikkert lukket og helst låst?

Kjøretips for bobiler. Bobil Video Klikk Her

Som nevnt er det ikke en liten sportsbil du kjører her, ikke engang en familieminivan. Spesielle hensyn må tas på følgende områder:

 

Bobil : Forsvarlig kjøring. Det kan ikke understrekes nok at en bobil kan ikke stoppe raskt. Den kan heller ikke akselerere raskt. Den kan heller ikke svinge unna raskt. Forsøk på å unnamanøver med en bobil i en nødsituasjon vil ofte mislykkes. Der tresekundregelen gjelder for vanlige biler når det gjelder forankjørende, bør denne økes til fem sekunder når man kjører bobil .  Når noen kjører inn i den store avstanden mellom deg og bilen foran, må du sakke ned for å øke avstanden. Se lenger fram enn du er vant til i en personbil.  Alle har hørt dette gang på gang, men defansiv kjøring er din grunnleggende regel for sikker kjøring.

Bobil : Bruk av speil  Mange bobiler og alle trailere har ingen utsikt bak bortsett  ifra speil. Lær å bruke dem og bruke dem hele tiden. Disse kjøretøyene har svært store blindsoner, hvor annen trafikk ikke kan sees.  Se opp for trafikk som kommer bakfra som blir for nære til å bli sett og gjerne holder den posisjonen. Når du skifter kjørefelt, bruk speilene, slå på blinklyssignalene tidlig, og skift kjørefelt sakte.

Bobil : Bratte bakker. Bobiler er ikke kjent for god kraft i motbakkene.  De vil overopphetes på lange bratte bakker,  løsningen er å bremse ned, skifte til et lavere gir og se på temperaturmåleren.  Nedoverbakke kan  representere en annen utfordring i og med at bremsene kan lett overopphetes og gi dårlig effekt.  Igjen, sakk ned og skift til et lavere gear.  Se på trailerne, hvis de er trege i nedoverbakken bør du også være det.

Bobil : Bakenden svinger. Bobiler er bygget med en god del vekt bak bakhjulene som senger, garasje etc. og dette resulterer i at bakparten svinger lett. Når du svingerhardt  til høyre kan den bakre delen gå mot venstre.  Bensinstasjoner er en særlig fare her fordi det ofte er  små områder som krever en skarp sving.

Bobil : Veiplassering.  Hold bobilen i midten av kjørefeltet ditt.  Ja, den er bredere enn du kanskje liker men hold bilen i midten av kjørefeltet uansett. Klasse A bobiler har et særlig problem her ved at førerhuset er større enn i vanlig bil og sjåføren sitter lengre til venstre enn han er vant til. I den største klasse A bobil er førersetet veldig langt til venstre. Resultatet er at nesten alle nye bobil sjåfører ønsker å kjøre langt til høyre. Kikk i speilene på høyre side, når du ikke ser den hvite stripen er du alt for langt til høyre.Etterhvert vil du lære hvor dine øyne bør være på veien og det vil ikke være et problem, men det er en klar fare for den ferske sjåføren av klasse A bobiler.

Bobil : Svinge .  Både bobiler og trailere krever ekstra plass til å snu. Kjør litt ekstra fram og ta en rolig sving slik at du holder deg på veien også med bakparten. Vær spesielt oppmerksom når du skal rundt i en rundkjøring, de fleste av oss har vell kommet borti kanten i en rundkjøring. Se i speilene. Veldig breie svinger er nødvendig for disse storebilene.

Bobil : Stoppe. Stoppeavstanden er kraftig økt i forhold til en vanlig bil.  Den tunge bobien vil kreve flere ganger “normal” avstand for å stoppe.  Begynn bremsing for stoppskilt, lys etc. i god tid før der du normalt ville i en vanlig personbil. Selv om du kunne stoppe raskt er det ikke det du ønsker fordi i en typisk bobil er det også endel løse gjenstander.  Bøker, kameraer, leker, mat, etc. vil alle ende opp i førerhuset.

Bobil : Forbikjøring og glidelåskjøring.  Bobiler har ikke den samme akselerasjon som en vanlig bil , og det tar laaaang tid å passere et annet kjøretøy. Det samme gjelder for kjøring ut på motorveien fra sidefelt, det ser ut til å ta en evighet å komme opp til motorvei hastigheter.  På sitt beste, vil du kunne øke hastigheten i omtrent samme tempo som bestemor gjør i sin Kia.

Bobil : Luftfjæring eller bremser. Hvis din bobil er utstyrt med luftfjæring så sørg for at det er ved normalt lufttrykk før du kjører bilen.  Hvis du er en nybegynner og skal bruke luftbremsene det ville være en veldig god idé å få litt trening. Luftbremsene er en annen type bremser og krever forskjellig bremseteknik som vi ikke skriver mer om i denne artikkelen.

Ta deg god tid

En stor bobil er som sagt ikke den raskeste ting på veien. Forstå at det vil ta lengre tid å komme til en campingplass enn med en personbil selv om mye av reisen er på motorvei hvor de fleste bobiler generelt vil holde tritt med annen trafikk. Det vil det fortsatt komme bratte stigninger da hastigheten faller drastisk.

Ikke press deg selv for å komme dit raskt.  Ta deg god tid og nyt kjøringen.Husk du er på tur og skal kose deg, du skal sannsynligvis ikke på jobb :-)   Bruk sikre kjøreteknikker med din bobil og ha en fin tur og kom trygt fram.

Annonser:

  1 kommentar til “Trygg kjøring av bobiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.