Bobil – Høyere totalvekt

Høyere totalvekt på Bobilen?

Bobil Tips og Råd

Vekt på Bobil

Ønsker du å oppgradere maksimalvekten på din bobil slik at den blir høyere enn 3500 kg, er det en rekke konsekvenser du bør sette deg inn i på forhånd

De viktigste konsekvenser av å ha bobil med totalvekt over 3500 kg er følgende:
• Bilen blir vektmessig klasifisert som lastebil.
• Det kreves førerkort klasse C1 eller C for å kjøre bilen.
• Årlig EU-kontroll.
• Krav om kjettinger.
• Økte kostnader i bomanlegg.
• Fartsgrense som lastebil, dvs. 80 km/t i Norge.
• For å få bilen registrert ned til 3500 kg senere, må det foretaes en teknisk endring etter chassis-byggerens spesifikasjoner.

Dersom du aksepterer alt dette, kan du gå videre.

Er det ABS-bremser på bobilen? Uten ABS-bremser kan ikke bobilen få totalvekt på over 3500 kg.

Under panseret på boilen er det montert en plate hvor det er påført maksimal lasteevne på for- og bakaksel. Selv om summen av disse blir f. eks 3850 kg, er det ikke sikkert at bobilen lar seg oppregistrere til tillat totalvekt 3850 kg. Årsaken til dette er at det skal være “noe å gå på” opp til maksimal belastning av akseler. Bobilen skal ikke konstant kjøre med maksimal belastning.

Dersom disse to undersøkelsene tilsier at bobilen kan registreres med høyere totalvekt enn i dag, kan du gå videre for å skaffe deg den nødvendige dokumentasjon.

Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) 

Kap. 6. Nasjonal godkjenning av kjøretøy og deler m.m.

§ 6-3.Godkjenning av kjøretøy

D) Eieren kan søke om endring av tillatt totalvekt for kjøretøy i gruppe M, N og O med største totalvekt under 7 500 kg.
Tillatt totalvekt kan ikke være høyere enn største totalvekt oppgitt av fabrikant.
Tillatt totalvekt kan ikke settes lavere enn det som er nødvendig med tanke på antall sitteplasser og krav til nyttelast for kjøretøykategorien det søkes godkjenning for. Antall sitteplasser kan endres som følge av vektendringen.
Kjøretøykategorien til kjøretøyet endres i samsvar med endringen av tillatt totalvekt.

Gå først til bobil forhandleren

Prøv først å fa ny COC ved hjelp av den forhandleren du kjøpte bobilen av. Dette har tidligere vært relativt enkelt og rimelig, og i mange tilfeller gratis. Dersom bobilen er E-merket og det er montert plate innvendig som viser tekniske data, må denne byttes eller endres i forbindelse med endringen av tillat totalvekt. Hvis platen må skiftes, må produsenten av boenheten skaffe ny.

Lar det seg ikke gjøre å skaffe ny COC må importøren av chasiet kontaktes for utstedelse av nødvendig dokumentasjon på høyest tillat totalvekt. Dette kan i perioder ta noe lenger tid, og koste fra 3000 til 5000 kroner. Her har ventetiden i perioder vært opptil 6 måneder.

Dette er en kort orientering for at du som eier kan foreta noen undersøkelser og vurderinger før dun pådrar deg unødvendig arbeid eller kostnader.

Vi skal vise stor forståelse for at den positive meldingen vi har mottatt fra Vegdirektoratet betyr mye merarbeid for alle landets trafikkstasjoner. For å lette deres arbeid og spare oss selv for unødvendig arbeid og kostnader, ber jeg om at dere setter dere inn i de nevnte konsekvensene og foretar de nødvendige undersøkelser før dere går videre.

Har du en klagesak eller søknad inne skal disse nå behandles etter de nye reglene. Det er også anledning til å be om at tidligere gitte avslag blir behandlet på nytt etter de nye regelene.

Kilde: Bjørn R. Johansen, NCC

norskcaravanclub.no

 

Annonser:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.