Piggdekkgebyr i Norge

Piggdekkgebyr, Bergen, Oslo, Stavanger, og Trondheim

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april.

Piggdekkgebyr, Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim

Dersom føret krever det, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Bruker du piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul.

Hvorfor piggdekkgebyr?

Piggdekkgebyret er et miljøtiltak som er vedtatt av bystyret. Målet er å bedre luftkvaliteten i byene gjennom å redusere antall kjøretøy med piggdekk. Piggdekk river opp asfalten og skaper svevestøv, som gir dårligere luftkvalitet. Overskuddet av gebyrordningen benyttes blant annet til bortkjøring av snø og vedlikehold.

For å få mest mulig effekt av piggdekkavgiften legges det opp til at alle bilister skal betale, selv om man bare er på tur gjennom byen.

Slik kjøper du piggdekkoblat

Alle oblater kan kjøpes med app, på web, eller fra egne piggautomater. Oblatene er elektroniske og knyttes til registreringsnummeret på bilen din. Du skal ikke legge noe i ruten på bilen din.

Piggdekkgebyr dagsoblat

Dersom du kun er på gjennomreise, anbefaler vi dagsoblat. Dette kan du enkelt gjøre kun ved å sende en sms.

Hvem må betale piggdekkgebyr?

Bergen kommune – Piggdekk    Pikkdekkgebyret gjelder innenfor hele Bergen kommune. Du må betale piggdekkgebyr selv om du kun skal kjøre gjennom kommunen. Bergen har samme piggdekkordning som Oslo, Stavanger og Trondheim. Har du gyldig tillatelse i disse byene, er dette også gyldig i Bergen. Den enkleste måten å betale piggdekkgebyr er å bruke Bergen kommune sin parkeringsapp «P i Bergen». Du kan laste ned parkeringsappen fra Google Play eller App Store.

Oslo kommune – Piggdekk    Piggdekkgebyret gjelder innenfor Oslo kommunes grenser. Det omfatter både statlige og kommunale veier. Du trenger ikke å betale: hvis du har gyldig piggdekkoblat i Stavanger, Bergen eller Trondheim hvis du kjører motorsykkel/moped, bil med HC-kort, henger eller traktor. Last ned Oslo kommune Bymiljøetaten fra App Store eller Google Play.

Stavanger kommune – Piggdekk   Du som kjører bil med piggdekk i sentrale deler av Stavanger kommune må betale gebyret. Det gjelder også når du er innom gebyrområdet et lite ærend, for eksempel på besøk, til tannlegen, henter en venn eller skal på et møte, kjører gjennom området. Er du ikke så ofte i Stavanger med bil, kan det lønne seg å kjøpe et døgngebyr som varer i 24 timer, framfor et månedsgebyr eller sesonggebyr. Den enkleste måten å betale gebyret på er å laste ned Stavanger Parkering sin egen app eller EasyPark på smarttelefonen din. AppStore og Google Play

Trondheim kommune  Når du kjører med piggdekk i, eller gjennom Trondheim i piggdekksesongen må du betale piggdekkgebyr ved å kjøpe et oblat.  Den enkleste løsningen for kjøp av oblat, er å bruke SmartPark appen, som er tilgjengelig på AppStore  og  Google Play

Piggfrie vinterdekk

Det er ingen tidsfrister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk. Vær oppmerksom på at piggfrie vinterdekk på sommerføre kan ha dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

Statens vegvesen teller årlig piggdekkbruken i 13 norske byer og byområder. I vintersesongen tronet Oslo på toppen i bruk av piggfrie vinterdekk, mens trønderne målte den største fremgangen på grunn av et gebyr.

Forskrift om gebyr for bruk av piggdekk og tilleggsgebyr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.