Kjøp av bobiler er tilbake på rekordnivåer

Flere investerer i camping på hjul

Nordmenns kjøp av bobiler og campingvogner er tilbake på rekordnivåer. De siste månedene har markedet tatt helt av.

I årets syv første måneder ble det registrert drøyt 2100 nye bobiler her i landet, 9,5 prosent flere enn tilsvarende periode i 2014, viser ny bransjestatistikk. Antall nyregistrerte campingvogner var 2077, opp 8 prosent fra i fjor.Nordmenns interesse for å kjøpe bobiler og campingvogner er tilbake på top

– Interessen er tilbake for fullt. Markedet for nye vogner og biler er brennhett, og på brukt klarer vi nesten ikke å skaffe nok til å møte etterspørselen, sier Odd Askjem, daglig leder i Askjems Camping-Center AS.

Han var også president i Norges Caravanbransjeforbund inntil i fjor, og har fulgt bransjeutviklingen tett gjennom flere tiår.

– Salget har løftet seg kraftig de senere årene, og nådde en foreløpig topp i 2013. Deretter flatet kurvene ut for bransjen sett under ett. 2014 endte med salgsnedgang for både bobiler og campingvogner, før pilene igjen pekte bratt oppover fra i vår, sier han.

Eget bobilhotell

Askjems Camping-Center, som tilhører topp tre i bransjen, satte ny omsetningsrekord med 191 millioner kroner i fjor, og ligger i år an til å passere 200 millioner med god margin. Salget av både bobiler og campingvogner har økt.

– I tillegg kommer omsetningen fra det nye bobilhotellet vårt, som åpnet 1. mai. Nær halvparten av de 300 plassene er allerede utleid, enten på helårskontrakter eller til parkering og lagring vinterstid. Det er tydelig at det er behov for et tilbud av denne typen.

Hotellet er samlokalisert med salgslokalene ved E18, fem kilometer utenfor Tønsberg sentrum, og er det første i sitt slag i Norden. I tillegg til helårsparkering kan kundene bestille ekstratjenester som service og klargjøring av bobilen.

– Tilbudet er særlig populært blant eiere som bor i leilighet eller rekkehus i byer og tettbygde strøk. Når folk nå kan sette igjen den vanlige bilen på hotellplassen og hente ut bobilen, betyr det faktisk at en helt ny kundegruppe får mulighet til å holde bobil, sier Odd Askjem.

Nordmenn mest ivrige

Interessen for å investere i camping på hjul er høyere i Norge enn i de fleste andre europeiske land, ifølge Peter Blomqvist, Skandinavia-sjef i Adria Caravan AB.

Selskapet tar hånd om importen av det slovenske merket til Norge, Sverige og Finland. Adria er en av Europas største caravan- og bobilprodusenter.

– Også innen Skandinavia utmerker Norge seg med en særlig høy salgsvekst. Det er økning også i Sverige, men ikke i samme grad, sier Blomqvist.

Adrias bobiler har vært mestselgende i Norden i åtte år på rad. Campingvognene har hatt en salgsøkning på 35 prosent i Norge hittil i år, og er markedsledende i Sverige.

– Denne ferieformen appellerer til stadig flere skandinaver. Mange setter pris på frihetsfølelsen og muligheten til å reise dit man vil. Det har også blitt langt flere yngre kjøpere, både par og familier med barn, sier Blomqvist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.