Førerkort og prikkbelastning

Hva er prikkbelastningsordningen?

Førerkort og prikkbelastning

Prikkbelastningsordningen skal hindre trafikkatferd som fører til mange ulykker. Ordningen skal være med å bidra til økt sikkerhet og færre drepte og skadde på vegene.
Prikkbelastningen vil gjøre det lettere for myndighetene å reagere overfor bilførere som gjentatte ganger bryter trafikkreglene – og som dermed setter seg selv og andre trafikanter i fare.
Prikkbelastningsordningen ble innført fra 1. januar 2004. 1. juli 2011 ble ordningen utvidet og skjerpet – særlig for ferske sjåfører.

Hva kan jeg få prikker for?

  • Brudd på fartsgrensene
  • Brudd på vikepliktsreglene
  • Rødlyskjøring
  • Ulovlig forbikjøring

Nytt fra 1. juli 2011:

  • For liten avstand til forankjørende
  • Unnlatt sikring av passasjerer under 15 år
  • Kjøring i sperreområde
  • Kjøring med trimmet motorsykkel/moped

Hver gang du blir tatt for en slik overtredelse, får du som hovedregel registrert tre prikker. Hvis du blir tatt for flere overtredelser samtidig, får du så mange prikker som overtredelsene gir til sammen.

Hva er prikkbelastningsordningenFørerkort i mindre enn to år? Egne regler

Sjåfører som har hatt førerkort i klasse B i mindre enn to år sammenhengende får registrert det dobbelte antallet prikker.

Hvordan får jeg prikker?

Politiet stopper deg for en overtredelse som gir grunnlag for prikker, eller du blir registrert i en automatisk trafikkontroll (fotoboks)
Du godtar (vedtar) et forenklet forelegg eller et vanlig forelegg, eller du lar saken gå videre til domstolen (tingretten)
Kan jeg klage?

Prikkbelastningen kommer som en følge av et endelig avgjort forhold, det vil si en rettskraftig dom, et vedtatt forelegg eller et vedtatt forenklet forelegg. Du kan ikke klage på registreringen av prikker.

Åtte prikker = tap av retten til å føre motorvogn

Hvis du får åtte prikker eller mer i løpet av tre år, mister du retten til å føre motorvogn i seks måneder. Når du får tilbake retten til å føre motorvogn, vil du få slettet de prikkene som ble tatt i betraktning ved tapet av føreretten.

Prikkbelastningen registreres i et sentralt register i Statens vegvesen.

Ønsker du å sjekke om du har prikker må du møte opp på en politistasjon i åpningstiden og ha med deg legitimasjon. Statens vegvesen kan gi generell informasjon om ordningen på telefon 06650, men kan ikke fortelle deg om du har prikker eller ikke.

Kilde: Samferdselsdepartementet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.