Bobilkjøring og veier i Italia

Bobilkjøring og veier i Italia

Internasjonal kjøretillatelse

Reisende som skal kjøre i Italia trenger internasjonal førerkort eller en internasjonal kjøretillatelse (IDP).  IDP er en oversettelse av førerkort ( USA), husk også det ordinære førerkortet. Ha vognkort og forsikringsbevis lett tilgjengelig, politiet spør alltid etter dette når de stanser noen. Italiensk politi er blitt mye flittigere med farts- og promillekontroller. I tillegg er det kommet mange fotobokser. Italias veinett består av ulike motorveier som man betaler bompenger for å kjøre på (Autostrada) og Superstrada som er gratis.

 

Kjøring i Italia er vanskelig i beste fall og skremmende  i verste fall men ikke la deg skremme fra å ta turen dit alikevell. Millioner av italienere og turister kjører der hver dag, så det er ingen grunn til at du ikke kan mestre det. Dinførste kjøretur i Italia kan være litt uvant. Trafikken synes å bevege seg veldig fort, bilene bak deg henger rett på støtfangeren din, og veiskiltene kan være forvirrende.

Kjøreregler

Husk: Kjør alltid i det høyre kjørefeltet med bobil i Italia. Flere italienere bryr seg ikke om å holde en trygg avstand mellom bilene, så det er viktig å beholde roen og ikke bli nervøs. Samtidig er ikke italienerne begeistret for sakte kjøring.

Husk:  Barn under 12 år ikke har lov til å sitte i forsetet. Hvis man bryter dette kan man risikere å bli bøtelagt.

Stort sett er de italienske sjåførene aggressive og raske men kompetente.  Du må konsentrere deg om kjøringen din og være våken til enhver tid. Det fungerer best når en person navigerer og en konsentrerer seg bare om kjøringen.

Rasteplasser ved motorveiene
Du vil finne rasteplasser hver 30 til 50 kilometer langs motorveiene. Rasteplassene er merket i Touring Club Italiano (TCI) og Road Atlas. Det er noen forskjellige typer rasteplasser,  vår favoritt er den som heter Autogrill. De har toalett, god kaffe, aviser, store kart og noen ganger en ordentlig restaurant.

 

Bensinstasjoner

Det er bensinstasjoner over hele Italia, men du må huske at mange av dem har stengt en dag i uken (som butikkene og restauranter) og mange har stengt i flere timer midt på dagen. Du kan faktisk se en bensinstasjon med et “åpent” skilt men det er alikevell stengt for middag. Bensinstasjonene på mororveiene er åpne hele dagen .

Vær oppmerksom på trafikkkameraene i Chianti og Firenze.

Kjøring i Chianti kan være morsomt og enkelt. Smale to kjørefeltsveier snor seg gjennom vingårder, skogsområder, strekninger av jorder og sjarmerende byer. Det er lett å bli lurt av alt dette og glemme at det er trafikk og fartsgrenser som må følges. Heldigvis har myndighetene gjort det ganske lett å unngå fartsbøter men det er viktig å kunne skiltene og lover.

Trafikkkameraer på veiene

I store deler av Toscana og stadig flere områder av Italia, er det vanlig å ha kameraer som måler hastigheten din og registreringsnummer. Hvis du overstiger grensen, vil du få bot. En bot vil bli sendt til adressen til personen bobilen er registrert på. Hvis du kjører en leiebobil, blir boten sendt til utleiefirma som så fakturerer avgiften på ditt kredittkort. Vanligvis vil ikke dette vises på kontoutskriften for kredittkortet før etter flere uker.

For å bistå deg til å holde deg innenfor grensene er grå kamerabokser plassert langs siden av veiene. Like før boksen er et tegn som varsler deg om at kameraet ligger foran. Italienerne vil alltid bremse ned for disse boksene og det bør du også.

Italia har et godt utbygd offentlig transportnett

Fartsgrenser

I 2003 tredde nye fartsgrenser i kraft:
 

  – 50 km i timen i byer og tettsteder
  – 90 kmt utenfor byene
  – 110 kmt på delte motorveier
  – 130 km i timen på Autostrada

 

 

Autostrada

• Grønne skilt, ofte merket A1, A2 el.l
• Inntil 130 km/t
• Krever betaling
• Meget høy standard

Superstrada

•Blå skilt, oftest merket SS109, SS206 el.l.
• Inntil 110 km/t
•Gratis
•Oftere litt dårligere asfalt og smalere filer.
•Hyppigere avkjøringer – og lettere å snu tilbake om man har kjørt feil.

Lokalveier

•Hvite eller brune skilt
•Inntil 90 km/t
•Gratis

Ta med gode kart ( GPS) . Kjøp de mest detaljerte kartene du kan finne når du er i Italia. Du bruker skiltene langs veiene når du vil  til å finne veien til en by. Ved kjøring på landlige veier, kystruter og veier lagt gjennom vindistrikt er man ofte henvist til å bruke de brune skiltene.

Kartene har alle indikerte nummererte veier, men du ser sjelden skilt med disse veienes tall. Når du kommer til et kryss, vil du se tegn mot byer i ulike retninger. Naviger ved memorere navnene på byene langs den veien du ønsker å reise. Hvis det er en stor motorvei, finn navnene på de større byene motorveien går til. For eksempel, i et veikryss i nærheten av Perugia kan du være på jakt etter veien til Todi, men det vil si retning “Roma” fordi at veien tilslutt ender i Roma.

 

Og sørg for å huske byenes navn på italiensk. Du vil ikke se tegn til Florence – det italienske ordet er “Firenze”, som det jo også gjør på norsk :)

Kilde : www.slowtrav.com

Emergency telephone numbers Italia

1240 Phone Directory Assistance

112 Carabinieri’s service

113 Emergency Police Help

115 Fire Department

116 the A.C.I. (Italian Automobile Club – for road side assistance)

118 Medical Emergencies

176 International Inquires

Annonser:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.