Vann i Bobilen – Rengjøring av vanntank

Vann i Bobilen

Rengjøring av vanntank i bobil – Bruk av vann i bobiler

Vanntanken er en viktig del i bobiler, de har som regel 2 vannsystemer, ett til ferskvann og ett system til avfallsvann/gråvann. Tips og råd om vann i bobil nedenfor.

Vann i Bobilen. I bobiler brukes vann fra vanntanken til spyling av toalettet,  til drikke og vaskevann. Rengjøring av vanntanken er viktig for å hindre groing og vekst av mikroorganismer og bakterier, du bør bruke egnet middel som rengjør og desinfiserer hele vannsystemet.
Vann i Bobilen

Drikke vann fra bobilen?
Mange lurer på om man kan drikke vann fra bobilen. Generelt skal man være forsiktig, men er man flink til å rense tanken regelmessig og fyller tanken med rent skandinavisk vann er dette ikke noe problem. Fyller man vann lenger sør i Europa bør man være mer forsiktig, der finnes det en bakterieflora som våre skandinaviske tarmer ikke alltid takler like godt.

Rengjøring av vanntank i bobil 1.
Det finnes flere forskjellige rensemiddel man kan kjøpe på caravanbutikker eller man kan bruke den velbrukte gamle metoden: Bruk 0,5 liter klorin pr. 100 liter vann. Tapp først tanken, og fyll opp med vann/klorin, og la det stå en halv dag.(Ta deg gjerne en kjøretur med mange svinger) Tapp deretter tanken, og fyll opp med rent vann. Tapp den ned og fyll på friskt vann tre- fire ganger eller til klorlukten av vannet gir seg.

Rengjøring av vanntank i bobil 2.
Vil man rense tanksystemet på en naturlig måte, er det en god idé å bruke 2- 5 dl eddik til ca.10 liter vann på systemet slik at algedannelse forebygges og bakteriene minimeres. Fyll tanken med eddikkeopløsningen og la det stå i tanken et døgn. Vannet tømmes via utløpet i vognen, så oppløsningen kommer ut i alle slanger. Er man ikke sikker på at alt vannet er fjernet fra systemet bør man slippe restene ut av varmtvannsbeholderen så det ikke er en liten rest igjen der. Skyll deretter med rent vann til smaken av eddik er vekk.

Rengjøring av vanntank i bobil

Dusj og vask i bobil
For å unngå vekst av bakterier og mikrober i varmvannstanken bør du sette termostaten på minst 60 grader.
Når du kommer hjem fra tur bør man tømme vanntanken og sjekke rør og slanger.

Gråvann/avfallsvann i bobil
Gråvannstanken bør tømmes så ofte som mulig. Bakterier og lukt oppstor raskt, spesielt om sommeren med litt høyere utetemperaturer enn normalt.
Tips: Vi fikk et tips for noen år siden som har fungert veldig bra. Man tar en spiseskje eller en tablett med maskinoppvaskpulver og blander med 1/2 liter varmt vann og heller dette ned i avløpet i vasken.
Skyll gråvannstanken med bakteriedrepende midler og skyll tanken etter bobiltur.
Husk å tømme gråvannet på tømmestasjoner!

Bruk av vann i bobilen om vinteren
Pass på å ha nok varme i bobilen om vinteren når vanntanken i bobilen fylt opp med vann. Vannrør som ligger langs ytterveggene er utsatt for frost.
For å hindre at vann fryser i gråvannstanken kan du bruke frostvæske, noen bruker også spylervæske.

Vann og vinterlagring
Ved vinterlagring må vannsystemet i bobilen tømmes fullstendig for vann. Åpne alle kraner og blås vannrørene helt fri for vann. Rens vanntanken, toaletttanken og gråvannstanken før du setter bilen bort for vinteren, smør pakninger. Sørg også for at varmtvannsystemet er tømt for vann (de fleste slipper vannet automatisk ved lave temperaturer).

Rengjøring av vanntank i bobil – varmt og kaldt

Hvordan tømmes bobilens toalett?

Vask og Rengjøring av Bobil

Sikring av last og bagasje i bobilen

FHI: Hvordan får du trygt drikkevann fra vanntank i bobilen?

 
Annonser:

Kilde: campingbil.net

  1 kommentar til “Vann i Bobilen – Rengjøring av vanntank

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.